Talent Analytics
CFO laat kansen liggen.
Lees onze nieuwe whitepaper
De financiële impact van data gedreven HR Download de whitepaper

Analytics tijdens de Volvo Ocean Race. 2 waardevolle lessen.

Het is altijd weer inspirerend om te zien hoe ver topsporters gaan om optimaal te presteren. Binnenkort gaat de Volvo Ocean Race weer van start. Verschillende teams met zeilers, in indrukwekkende zeilboten kijken wie er over een periode van weken de snelste is op de oceaan. Dit jaar doet er weer een echt Nederlands team mee aan deze indrukwekkende maar ook gevaarlijke race. Gisteren kwam er een item voorbij op televisie waarin twee teams werden geïnterviewd.

Topsport en analytics.

Wat opviel is de manier waarop deze sporters hun prestaties benaderen. Dat gaat uiterst analytisch. Alle teams varen met een identieke boot. Ze gaan maanden van tevoren van start met trainen om de boot en het vaargedrag te leren kennen. Zoals een van de zeilers het zei, de eerste 70 procent van het leren kennen van de boot gaat snel. De volgende 10, 5 en 2 procent, daar gaat echt veel tijd in zitten. Terwijl het team dat de boot het beste kent en begrijpt de race gaat winnen. Het team dat 2 procent sneller vaart dan de rest wint. En om die twee procent winst te boeken zijn ‘performance analytics’ cruciaal.

Boven op het dek zijn de zeilers keihard aan het werk om zo hard mogelijk te gaan. Onder het dek zit een bemanningslid tijdens de hele vaart achter een computer. Hij analyseert constant wat er bovendeks gebeurt, hoe de wind zich gedraagt en welke invloed dat heeft op de snelheid. Na elke trainingssessie volgt een uitgebreide analyse. Zo onthult de boot langzaam zijn geheime vaargedrag.

De topsporters hebben het constant over hun performance analysis. Alle zeilers varen blind op de analyses van de computer. Tijdens de maandenlange training varen ze niet tegen een echte tegenstander maar zoals een van de zeilers zei, we varen tegen de computer.

Wat kan het bedrijfsleven hiervan leren?

1: Succes schuilt in details.

Zoals de zeiler zei, de eerste 70 procent van beter presteren zijn snel geboekt. Daarna wordt het pas moeilijk. Terwijl het verschil tussen winnen en verliezen nu juist in de laatste paar procent verbetering zit. Voor een bedrijf is dat niet anders. Om het beter te doen dan de concurrent moet je net die laatste procent dieper gaan. Dat kost tijd, energie en analyse.

 2: Zonder analyse geen prestatieverbetering.

Zeilen en computers lijken op het eerste gezicht twee totaal verschillende werelden. Toch wordt elke trainingssessie uitgebreid en objectief geanalyseerd. Beslissingen worden niet alleen op intuïtie of onderbuikgevoel gemaakt. Het verbeteren van de prestatie met 5 procent is zo moeilijk en gaat over zulke kleine details dat de computer beter kan zeggen wat er moet gebeuren dan de zeiler zelf. Ook in veel bedrijven zijn processen zo ingewikkeld dat alleen door een grondige en feitelijke analyse echt winst geboekt kan worden. Niet in de laatste plaats als het gaat om het vinden, behouden en ontwikkelen van talent. Juist aan de hand van een grondige analyse van wat er nodig is om te slagen kunnen er echt stappen worden gezet.

Deel dit verhaal:
David Verhagen
2 mei 2014
Whitepaper Talent analytics wat levert het op?
Download whitepaper
Gerelateerde artikelen
Op de hoogte blijven?
Nieuwsbrief

 • "Met Scorius kunnen we veel actiever sturen op medewerkersbetrokkenheid en weten we precies aan welke knoppen we kunnen draaien"
  Lajos Walbeek
  HR directeur BAM Bouw en Vastgoed
 • "Scorius loopt voorop in Talent Analytics"
  Rick van de Water
  Assessment & Development specialist YoungCapital"
 • "De adviseurs van Scorius hebben een grondige expertise in organisatiepsychologie."
  Joris Kleintjens
  Algemeen directeur Lexima
 • “Eindelijk makkelijk te gebruiken software die prestatie en talent ontwikkeling effectief ondersteunt.”
  Ernst Jan Reitsma
  Partner Rijnconsult
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief
nieuwsbrief