Talent Analytics
CFO laat kansen liggen.
Lees onze nieuwe whitepaper
De financiële impact van data gedreven HR Download de whitepaper

Het nationaal ballet: talentmanagement op top niveau

Kort geleden organiseerde het muziektheater in Amsterdam een open dag. Bezoekers kregen een kijkje achter de schermen bij wat er nodig is om bij de wereldwijde top te horen in opera en ballet. Er waren ondermeer openbare repetities, interviews met dansers en allerlei rondleidingen. Een inkijk in wat normaal achter de coulissen blijft maar vooral een inkijk in talentmanagement op het allerhoogste niveau.

 

Van 700 sollicitanten niemand aannemen.

 

Het nationale ballet behoort top de top drie beste ballet gezelschappen in de wereld. Van de 700 aspirant dansers werden er vorig jaar geen nieuwe dansers aangenomen. Dat zegt genoeg. Een van de weinige nederlandse ballerina’s van het gezelschap vertelde over haar leven als danseres. Op haar vierde was ze begonnen met dansen. Op haar zesde zag ze een uitvoering van het zwanenmeer waarin ze besloot dat dansen haar toekomst was. Vier jaar later ging ze naar de vooropleiding. Elke dag als tienjarige kind met de trein van Tilburg naar Amsterdam, ’s ochtends naar school en ’s middags dansen. Nu was ze twintig jaar verder en wordt er 8 uur per dag, 6 dagen per week getraind. Aan alles was te zien dat zij zich geen beter leven voor kon stellen.

 

Het is fascinerend dat talent al op zo’n jonge leeftijd boven komt drijven. Als klein meisje stelde zij voor zichzelf een doel. Als ik later groot ben dans ik in het zwanenmeer. Dit doel hield zij twintig jaar vast en zij liet zich onderweg niet afleiden. De uitvoering die zij zag als zes jarige deed een beroep op een diepe drifjveer. De combinatie van talent, drijfveer een doel stellen en discipline maakte dat zij nu het leven heeft waar zijn van droomde.

 

Talent is niet genoeg.

 

Het laat maar weer eens zien wat er nodig is om tot top prestaties te komen. Alleen talent is niet genoeg, drijfveren zijn net zo belangrijk. De motivatie om hard te werken, de passie voor het dansen, de discipline om alles aan de kant te zetten, uiteindelijk maakt dat het verschil tussen een gemiddelde en een top prestatie. Ook boeiend om te horen was dat sommige dansers veel beter presteren voor een publiek dan tijdens repetities. Deze dansers hebben misschien een mindere techniek of een minder talent maar zij zijn beter in staat om hun kunst te presenteren en om te communiceren met het publiek. Dus alleen danstalent is niet voldoende, een danser moet het ook leuk vinden om op een podium staan en gedreven zijn om zichzelf te presenteren.

 

Talentmanagement hoeft niet ingewikkeld te zijn

 

Het luisteren naar mensen met zo’n duidelijk doel in hun leven is inspirerend. En ook al behoren deze mensen tot de wereldtop de basis van goed talentmanagement blijft hetzelfde. Wat mij is bijgebleven aan deze dag zijn de volgende principes:

 

 1. Aanleg en talent voorspellen prestaties in de toekomst. Talent is al vroeg te herkennen.
 2. Talent is niet voldoende, de juiste drijfveer is  net zo belangrijk.
 3. Focus op een duidelijk doel.
 4. Zonder discipline en hard werken kan niemand de top bereiken.
Deel dit verhaal:
David Verhagen
10 juni 2014
Whitepaper Talent analytics wat levert het op?
Download whitepaper
Gerelateerde artikelen
Op de hoogte blijven?
Nieuwsbrief

 • "Met Scorius kunnen we veel actiever sturen op medewerkersbetrokkenheid en weten we precies aan welke knoppen we kunnen draaien"
  Lajos Walbeek
  HR directeur BAM Bouw en Vastgoed
 • "Scorius loopt voorop in Talent Analytics"
  Rick van de Water
  Assessment & Development specialist YoungCapital"
 • "De adviseurs van Scorius hebben een grondige expertise in organisatiepsychologie."
  Joris Kleintjens
  Algemeen directeur Lexima
 • “Eindelijk makkelijk te gebruiken software die prestatie en talent ontwikkeling effectief ondersteunt.”
  Ernst Jan Reitsma
  Partner Rijnconsult
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief
nieuwsbrief