Hoe online assessments helpen bij recruitment
Veel organisaties zetten online assessments in tijdens hun recruitment proces. Ook als sollicitant krijg je steeds vaker met een online assessment te maken. Wat zijn de voordelen van online assessments bij recruitment?
Versnelling van het proces
Een sollicitatieproces gaat in essentie vooral over selectie. Je brengt het aantal potentiële kandidaten gedurende het proces terug tot 1 uiteindelijke kandidaat. Iedereen met ervaring in selectie weet hoe lastig het kan zijn om te kiezen tussen verschillende kandidaten op basis van een gesprek. Daarnaast kosten gesprekken veel tijd, minimaal een uur. Een online assessment geeft je veel nieuwe informatie over de competenties, intelligentie en drijfveren van de kandidaat. Het gaat om objectievere informatie die moeilijk uit een gesprek te halen is. Je beschikt dus over meer informatie om een oordeel te kunnen vormen. Ook zijn de uitkomsten uit een online assessment van de verschillende kandidaten goed te vergelijken. Daardoor kan je sneller kiezen. De kandidaten maken het assessment thuis in hun eigen tijd dus dat scheelt voor jouw agenda.
Verdieping van het sollicitatiegesprek
Sollicitatiegesprekken zijn moeilijk. Je krijgt al snel sociaal wenselijke antwoorden. Een online assessment geeft je een onderbouwd, concreet beeld van iemand kwaliteiten en aandachtspunten. Je weet bij elke kandidaat waar de twijfelpunten zitten. Je kan gericht doorvragen op deze onderwerpen. Zo kom je veel sneller tot de kern van de zaak. Dat maakt het makkelijker om een goed oordeel te vormen over de kwaliteiten van elke kandidaat. Tijdens het gesprek kan je de uitkomsten uit het assessment toetsen bij de kandidaat. Dat zorgt voor een veel diepgaander sollicitatiegesprek.
Goedkoper dan een assessment door een psycholoog
Voor de opkomst van de online assessment gingen kandidaten op assessment bij een extern adviesbureau. Daar werd de kandidaat utigebreid bekeken door een psycholoog. Dat was een dure aangelegenheid, vaak 2000 euro per kandidaat. Online assessment zijn veel goedkoper. Je moet het assessment zelf doen. Wat mist in een online assessment is ee rollenspel met acteurs en de blik van een van adviseur van buitenaf. Een rollenspel zou je zelf kunnen organiseren. En over die consultant van buiten kan je je afvragen wie jouw business beter kent, jij of de adviseur van buiten?
Vliegende start
Een online assessment zorgt er ook voor dat de kandidaat die je uiteindelijk aanneemt goed voorbereid aan zijn baan kan beginnen. Uit een online assessment ontstaat een duidelijk beeld van iemand kwaliteiten en valkuilen. De kandidaat weet zelf dan vanaf de start voor welke onderdelen in het werk hij meer aandacht moet hebben. De manager van de kandidaat weet ook waar hij op moet letten. Er kunnen heldere ontwikkelafspraken worden gemaakt. Manager en medewerker weten beiden waar ze op moeten letten. Dat helpt.
Analytics
Vroeger werd een assessment afgenomen met pen en papier. Het rapport verdween regelmatig in een la en werd helaas niet meer bekeken.Het feit dat de assessments online worden afgenomen betekent dat de uitkomsten bewaard blijven. Een nog groter voordeel is dat het makkelijk is om groepsoverzichten te maken. Zo kunnen teams en afdelingen met elkaar vergeleken worden. Zo kan je dus zien hoe klantgericht team A ten opzichte van team B is. Nog mooier is het als de uitkomsten worden gekoppeld aan andere data in de organisatie zoals gegevens over de performance, verloop of 360 graden feedback. Het potentieel van dat soort analytics is enorm.