Talent Analytics
CFO laat kansen liggen.
Lees onze nieuwe whitepaper
De financiële impact van data gedreven HR Download de whitepaper

Onderzoek: teamprestaties en betrokkenheid. 4 tips.

Onlangs verscheen er nieuw onderzoek van het Amerikaanse Gallup Inc. Gallup doet onderzoek naar allerlei belangrijke onderwerpen binnen organisaties. Een van de onderwerpen op de agenda is ‘employee engagement’ ofwel medewerkersbetrokkenheid in het Nederlands. Uit dit onderzoek blijkt dat er een sterk verband bestaat tussen engagement en teamprestaties.

Engagement gaat over de mate van motivatie, betrokkenheid en bevlogenheid van medewerkers. Betrokken medewerkers hebben ‘s ochtends zin om aan de slag te gaan. Niet betrokken medewerkers gaan met lood in hun schoenen naar kantoor. Betrokkenheid speelt zich in de eerste plaats af op individueel niveau. Maar ook teams kunnen natuurlijk meer of minder betrokken zijn bij de rest van de organisatie.

Je kunt het vergelijken met een teamsport zoals voetbal. Een team vol met individuele talenten kan worden verslagen door een kwalitatief minder team dat voor elkaar door het vuur gaat. In een niet betrokken team gaan mensen voor eigen succes waardoor er minder wordt samengewerkt. In een betrokken team gunt men elkaar de bal, mogen mensen fouten maken en is er een positieve sfeer. Een dergelijke sfeer leidt vrijwel altijd tot betere teamprestaties.

Teams worden steeds belangrijker. In de zorg en het onderwijs is er een trend richting zelfsturende teams. Management hypes als scrum en holacracy leggen meer nadruk op teamprestatie dan op de individuele prestaties. Veel organisaties zoeken naar manieren om effectiever samen te werken.

Het onderzoek van Gallup vond plaats in meer dan 82 duizend teams verspreid over 49 verschillende sectoren in 73 landen. De uitkomst? Bevlogen teams presteren beter, zijn productiever, er is minder sprake van verzuim, er wordt meer omzet gerealiseerd en de klanttevredenheid is hoger. En dat is nog maar een selectie van alle positieve effecten van een betrokken team. Lees hier het volledige onderzoek.

 

De betrokkenheid van teamleden is dus een belangrijke factor voor succes. Maar hoe bouw je een betrokken team? 4 tips.

 

 1. Slim selecteren

 

Team samenstelling is een cruciale factor in het succes van een team. Een vergelijking met teamsporten zoals voetbal ligt voor de hand. Een team met alleen maar verdedigers zal moeite hebben om een goal te maken. Een goede spits hoeft niet te kunnen keepen. In organisaties is dat niet anders. Een gebalanceerd team met een verscheidenheid aan vaardigheden en persoonlijkheden kan veel voor elkaar krijgen.

 

Het selecteren van de juiste mensen wordt nog steeds niet altijd even serieus aangepakt. Een effectief selectieproces is een belangrijke eerste stap voor succes en dat gaat verder dan de beoordeling van een CV. Een goede screening van de persoonlijkheid, drijfveren en andere relevante eigenschappen van een sollicitant maakt het makkelijker om goede teams samen te stellen. Verder is het essentieel dat teamleden elkaars kwaliteiten en valkuilen kennen. Op die manier kunnen teamleden werk doen dat bij ze past en worden irritaties voorkomen. Inzicht in kwaliteiten en valkuilen is een voorwaarde om deze stap goed te kunnen zetten.

 

2. Doelen en feedback

 

Heldere open communicatie is belangrijk voor een goede sfeer. Dat kan alleen als verwachtingen helder zijn, worden vastgelegd en worden uitgesproken. Dit heeft weer te maken met doelstellingen en werkafspraken. Wie doet wat? En waarom? Een team moet iets hebben om voor te gaan. Ook dit zie je bij succesvolle sport teams, het doel is dan natuurlijk om kampioen te worden. Maar binnen de sport worden er ook altijd duidelijke afspraken gemaakt over wie er moet verdedigen, wie er mee gaat in de aanval enzovoort. Als iemand zich niet aan de afspraken houdt, krijgt hij dat zeker van de anderen te horen. Feedback is een cruciale factor. Irritaties die niet worden uitgesproken gaan een eigen leven leiden. Als je nooit feedback aan elkaar geeft kun je je als team ook niet ontwikkelen. En daarmee wordt niet alleen negatieve feedback bedoeld. Het samen vieren van welverdiend succes zorgt voor meer betrokkenheid.

 

3. Autonomie

 

Onderzoek laat zien dat autonomie een belangrijk onderdeel is van engagement. Autonomie gaat over de ruimte om zelf te bepalen hoe je je werk wil doen.  Hoe meer invloed mensen hebben op hun agenda, op hun taken en op hoe ze die invullen hoe meer betrokkenheid ze ervaren. Er zijn maar weinig mensen die blij worden van een autoritaire manager. Geef een team dus veel ruimte om zelf hun zaken te regelen. We weten ook dat veel autonomie leidt tot minder werk stress. Als mensen bijvoorbeeld de mogelijkheid hebben om tijdens werktijd privé zaken te regelen en ze de verloren in hun vrije tijd inhalen ervaren mensen minder werkstress.

 

Teveel autonomie kan ook gevaarlijk zijn. Als je mensen helemaal aan hun lot overlaat kunnen ze het gevoel hebben te zwemmen. Niet iedereen kan dat aan. Zelfsturende teams en autonomie  zijn mooi maar in elke organisatie zijn er ook klussen te doen waar weinig mensen zin in hebben.

 

De truc is dan ook om een goede balans te vinden. De organisatie stelt heldere doelen en resultaatverwachtingen. Hoe die doelen en resultaten worden behaald kunnen medewerkers zelf bepalen.

 

4. Analytics

 

Om een klimaat te creëren waarin teams optimaal bevlogen zijn is het belangrijk om te meten hoe medewerkers hun werk beleven. Verschillende mensen worden door verschillende dingen gemotiveerd. De een heeft veel behoefte aan autonomie. Een ander vindt het misschien prettig om meer instructie te krijgen. Wat in het ene team stimulerend werkt kan in een ander team een negatief effect hebben. Een team dat net een prachtig resultaat heeft behaald zal gemotiveerder zijn dan een team dat worstelt met het behalen van resultaat.

 

Daarom is het belangrijk om frequent te meten waar mensen op de werkvloer tegenaan lopen en welke competenties en organisatiekenmerken bepalend zijn voor succes.  Het helpt om teams te kunnen vergelijken op verschillende ‘harde’ en ‘zachte’ business KPI’s.
Scorius heeft voor dit doel de engagement monitor ontwikkeld. Lees hier meer.

Deel dit verhaal:
David Verhagen
11 juli 2016
Whitepaper Talent analytics wat levert het op?
Download whitepaper
Gerelateerde artikelen
Op de hoogte blijven?
Nieuwsbrief

 • "Met Scorius kunnen we veel actiever sturen op medewerkersbetrokkenheid en weten we precies aan welke knoppen we kunnen draaien"
  Lajos Walbeek
  HR directeur BAM Bouw en Vastgoed
 • "Scorius loopt voorop in Talent Analytics"
  Rick van de Water
  Assessment & Development specialist YoungCapital"
 • "De adviseurs van Scorius hebben een grondige expertise in organisatiepsychologie."
  Joris Kleintjens
  Algemeen directeur Lexima
 • “Eindelijk makkelijk te gebruiken software die prestatie en talent ontwikkeling effectief ondersteunt.”
  Ernst Jan Reitsma
  Partner Rijnconsult
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief
nieuwsbrief