Talent Analytics
CFO laat kansen liggen.
Lees onze nieuwe whitepaper
De financiële impact van data gedreven HR Download de whitepaper

Talentmanagement in teams

Talentmanagement gaat over het aantrekken, ontwikkelen en aansturen van de juiste talenten binnen een organisatie. Dat betekent dat je nu al op zoek gaat naar medewerkers die over de juiste talenten beschikken om in de toekomst een belangrijke rol in de organisatie kunnen spelen.

Daardoor lijkt talentmanagement een onderwerp dat met name interessant is voor grote bedrijven met veel medewerkers. Het lijkt alsof je niet zomaar even met talentmanagement kan starten.

Maar talentmanagement betekent ook dat je nadenkt over de samenstelling van een team. Door in een team de juiste mensen bij elkaar te zetten gaat iedereen beter presteren. Daar kan je vandaag nog mee beginnen en hoeft niet ingewikkeld te zijn.

 

Wat kan je concreet aan talentmanagement doen in een team?

 

Doe een talentscan

De eerste stap is om het talent in  een team inzichtelijk te krijgen. Dat kan snel met een online talentscan. Dan heb je een objectief beeld van ieders talenten en valkuilen. Maar het kan ook wel door managers met hun medewerkers in gesprek te laten gaan. Het gaat erom dat alle teamleden afzonderlijk van elkaar gaan nadenken over waar ze goed in zijn en waar ze niet goed in zijn. Kijk ook eens verder dan je huidige functie. Misschien was je in het verleden sterk in een heel ander soort baan. Kijk ook eens verder dan werk. Misschien is iemand in zijn vrije tijd wel voorzitter van een grote vereniging. Jouw manager kan je helpen en feedback geven om een scherp beeld van je eigen kwaliteiten te krijgen.

 

Met elkaar in gesprek

Als de talenten op individueel niveau duidelijk zijn is de volgende stap dat het team zich bewust wordt van ieders talenten en valkuilen. Dat klinkt makkelijker dan het is. Teamleden hebben soms onverwachte of verborgen kwaliteiten. Mensen kennen ook hun eigen valkuilen vaak niet goed. Feedback van anderen is daarom onmisbaar.Collega’s  kunnen je waarschijnlijk goed vertellen wat jouw sterktes en zwaktes zijn . Door als team met elkaar in gesprek te gaan en elkaar feedback te geven wordt iedereen zich bewust van elkaars talenten en valkuilen. Daarna weet iedereen dat nauwkeurige taken het beste bij Jan passen en dat Piet daar juist veel moeite mee heeft. Feedback geven is dus cruciaal voor talentmanagement. Maar dat moet wel in een veilige sfeer gebeuren. Dat bereik je door duidelijk aan te geven wat de doelstellingen zijn en een duidelijke afbakening aan te brengen. De feedback die je krijgt wordt niet tegen je gebruikt bij je jaarlijkse beoordeling.

 

Taken verdelen

Je kan samenwerken in een team vergelijken met een teamsport als voetbal. In elk team zijn verschillende rollen en verschillende taken op te pakken. Niet iedereen in een voetbal team moet goed kunnen keepen, 1 goede keeper is voldoende. Hetzelfde geldt voor de spits, met een team vol met spitsen win je de wedstrijd niet. Door goed te kijken naar de samenstelling van een team en de verdeling van talenten en kwaliteiten gaat het team efficiënter werken. Mensen doen het werk dat bij ze past. Nadat er inzicht is gekomen in het aanwezige talent moet er dus eens goed opnieuw naar de taakverdeling worden gekeken. Maak een lijst met alles wat er moet gebeuren en durf het aan om daar eens met een compleet nieuwe blik naar te kijken. Verdeel de taken op basis van ieders talent. En niet op basis van oude werkafspraken. Kijk ook hoe de balans is in het team. Blijven er taken over die bij niemand passen? Of zijn er werkzaamheden die iedereen wil doen?

 

Verwachtingen uitspreken en onderhouden

In een team ontstaan vaak spanningen door scheve verwachtingen. Taken worden soms neergelegd bij teamleden die daar helemaal niet goed in zijn. Of mensen trekken werk naar zich toe dat ze helemaal niet leuk vinden om te doen. Wanneer de kwaliteit van het werk dan achterblijft of als de deadline niet wordt gehaald leidt dat tot irritatie. Door elke taak neer te leggen bij dat teamlid dat daar ook de meeste aanleg voor heeft worden dat soort irritaties voorkomen. Maar na verloop van tijd worden de nieuwe afspraken vergeten. En een takenpakket kan veranderen. Dus moet iedereen in het team elkaar scherp houden. Spreek elkaar erop aan wanneer iemand zich niet aan de afspraak houdt. En kijk met enige regelmaat opnieuw naar de takenlijst om te zien of die nog wel voldoende up to date is. Wanneer je merkt dat er scheve verwachtingen ontstaan is het zaak om dat direct met elkaar te bespreken.

 

 

Demo aanvragen

Deel dit verhaal:
David Verhagen
6 oktober 2014
Whitepaper Talent analytics wat levert het op?
Download whitepaper
Gerelateerde artikelen
Op de hoogte blijven?
Nieuwsbrief

 • "Met Scorius kunnen we veel actiever sturen op medewerkersbetrokkenheid en weten we precies aan welke knoppen we kunnen draaien"
  Lajos Walbeek
  HR directeur BAM Bouw en Vastgoed
 • "Scorius loopt voorop in Talent Analytics"
  Rick van de Water
  Assessment & Development specialist YoungCapital"
 • "De adviseurs van Scorius hebben een grondige expertise in organisatiepsychologie."
  Joris Kleintjens
  Algemeen directeur Lexima
 • “Eindelijk makkelijk te gebruiken software die prestatie en talent ontwikkeling effectief ondersteunt.”
  Ernst Jan Reitsma
  Partner Rijnconsult
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief
nieuwsbrief