Talent Analytics
CFO laat kansen liggen.
Lees onze nieuwe whitepaper
De financiële impact van data gedreven HR Download de whitepaper

Wordt Oranje kampioen? Wat Van Gaal ons leert over Talentmanagement

Tegen alle verwachtingen in presteert het Nederlands elftal dit wereldkampioenschap voetbal tot nu toe uitstekend. Vooraf had niemand er vertrouwen in, maar na twee weken is Oranje ineens één van de favorieten voor de titel. Veel grote voetballanden zijn inmiddels alweer zonder resultaat terug naar huis. Het succes van Oranje heeft zeker ook te maken met de visie van coach Louis van Gaal. Van Gaal blijkt verstand te hebben van talentmanagement.

Wat kunnen we van hem leren?

Kijk eerste naar de talenten van je mensen en dan pas naar de strategie

Een strategie is belangrijk, maar je moet wel over de juiste mensen beschikken om een strategie te kunnen uitvoeren. Nederland speelt al jaren aanvallend voetbal met drie spitsen. Van Gaal keek de afgelopen maanden naar zijn team en besefte dat hij niet over de juiste talenten beschikte om dit systeem succesvol uit te voeren. Dus gooide hij het roer om. Hij bekeek eerst welke talenten zijn spelers bezitten. Hij zocht daarna naar een strategie waarin dit talent optimaal tot bloei kon komen. Van Gaal werd vanwege deze keuze vooraf door velen verguisd. Maar het werkt tot nu toe fantastisch.

Durf onverwachte keuzes te maken

Tegen Chili speelde Dirk Kuyt voor het eerst in zijn leven in een belangrijke wedstrijd linksachter. De voetbalanalisten spraken er schande van. Maar Kuyt speelde een fantastische wedstrijd. Van Gaal zag dat Kuyt over de juiste aanleg beschikt om die rol goed te vervullen. Hoewel hij helemaal geen ervaring heeft op die plek en zich daar dus nog niet bewezen heeft. Toch durfde Van Gaal het aan om Kuyt daar neer te zetten. Nu blijkt dat Kuyt al weken op die positie traint. Van Gaal kwam een linksachter te kort, keek voorbij de gebruikelijke posities en vond iemand in zijn team die over het juiste talent beschikt om succes te hebben. Hij keek niet naar ervaring, maar naar talent. Dat is nog eens talentmanagement.

Werkervaring zegt niet alles

Bij sollicitanten zijn we geneigd om de focus op werkervaring te leggen. Prestaties uit het verleden bieden echter geen garantie voor de toekomst. Het is veel interessanter om te kijken naar de talenten die iemand heeft. Het Nederlands elftal werd vooraf niet hoog ingeschat door een gebrek aan ervaring, met name in de verdediging. Van Gaal paste de wijze van spelen aan op de talenten van de spelers. En nu heeft Oranje een van de meest solide defensies van alle teams. Het team van Spanje telde de meest ervaren spelers van het hele toernooi en zou wel weer even kampioen worden. We hebben gezien waar dat overschot aan werkervaring toe heeft geleid.

Alleen jong talent is ook niet voldoende

Maar dat is niet het hele verhaal. Een team van enkel twintigers had het ook niet gered. Dit Nederlands elftal is een mix van jonge talenten en ervaren veteranen. Arjen Robben, Robin van Persie en Wesley Sneijder weten wat het is om een WK-finale te verliezen. Voorlopig is de titel voor Oranje nog ver weg. Maar met hun ervaring kunnen de routiniers voorkomen dat de jonge talenten naast hun schoenen gaan lopen.

Talent is leuk, performance management is cruciaal

Het is duidelijk dat Oranje over voldoende talent beschikt. Maar talent is niet voldoende. Om een team te laten presteren is het net zo belangrijk dat er duidelijke doelen en verwachtingen zijn. Dat mensen worden aangestuurd en een duidelijke opdracht krijgen. Van Gaal is een perfectionist die op alle details zijn invloed probeert uit te oefenen. Alleen door mensen goed aan te sturen en in de juiste context te laten presteren kan er echt iets moois ontstaan.

Talentmanagement in uw organisatie?

Het ontwikkelen van talent is nodig in elke organisatie, groot en klein, op elk gebied.

Scorius kijkt grotendeels naar dezelfde principes als die waar Van Gaal mee werkt.

Wij zijn, als we aan het werk zijn, natuurlijk geen voetbalcoach. Uw organisatie is hoogstwaarschijnlijk geen voetbalteam. Het kost daarom weinig en kan veel opleveren om eens te kijken of we matchen.

Neem contact met ons op!

Deel dit verhaal:
David Verhagen
25 juni 2014
Whitepaper Talent analytics wat levert het op?
Download whitepaper
Gerelateerde artikelen
Op de hoogte blijven?
Nieuwsbrief

 • "Met Scorius kunnen we veel actiever sturen op medewerkersbetrokkenheid en weten we precies aan welke knoppen we kunnen draaien"
  Lajos Walbeek
  HR directeur BAM Bouw en Vastgoed
 • "Scorius loopt voorop in Talent Analytics"
  Rick van de Water
  Assessment & Development specialist YoungCapital"
 • "De adviseurs van Scorius hebben een grondige expertise in organisatiepsychologie."
  Joris Kleintjens
  Algemeen directeur Lexima
 • “Eindelijk makkelijk te gebruiken software die prestatie en talent ontwikkeling effectief ondersteunt.”
  Ernst Jan Reitsma
  Partner Rijnconsult
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief
nieuwsbrief